Ενημέρωση για το έργο Sympatic

 

Το ευρωπαϊκό μας έργο SYMPATIC εστιάζει όχι μόνο στη διαδικασία καθοδήγησης σε εταιρείες αλλά και στον ρόλο του προπονητή εργασίας, προκειμένου να καθοδηγήσει και να διευκολύνει την επαγγελματική ένταξη των νέων.

Ο προπονητής εργασίας  έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο να παίξει αυτά τα επόμενα χρόνια σε σχέση με την τρέχουσα διεθνή πανδημία και τις αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας.

 

Προπόνηση εργασίας και νέα επαγγέλματα: προσαρμογή στην κρίση

Τα επαγγέλματα του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού επηρεάζονται έντονα από αυτό το νέο πλαίσιο, για αυτό είναι  απαραίτητο να αναζητηθούν νέα ανοιχτά παράθυρα για νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Ο τομέας της ιατρικής, των κατασκευών, της ψηφιακής τεχνολογίας  και της παράδοσης είναι πλέον από τους πιο απαιτητικούς και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σκηνής.

Οι τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, του σχεδιασμού ιστοσελίδων και του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίοι είχαν ήδη ακμάσει πριν από την κρίση, και ο τομέας κοινωνικής υποστήριξης (φροντίδα παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων κ.λπ.) επεκτείνεται για αρκετούς μήνες. Μαζί με αυτούς τους τομείς υπάρχουν τα λεγόμενα «σταθερά» επαγγέλματα, δηλαδή δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την κρίση όπως η κατασκευή ή η ενεργειακή μετάβαση.

Έτσι, ενόψει αυτών των νέων ευκαιριών και της πραγματικότητας της κρίσης στην υγεία, η επαγγελματική καθοδήγηση πρέπει να γίνει επίσης υποστήριξη για τους νέους στον εντοπισμό και την προώθηση μεταβιβάσιμων και προσαρμόσιμων δεξιοτήτων. Είναι αυτοί οι απαιτητικοί επαγγελματικοί τομείς  ελκυστικοί  για τους νέους; Ποιες δεξιότητες μεταφέρονται σε αυτούς τους νέους τομείς; Είναι οι αλλαγές στις μεθόδους εργασίας όπως η εργασία στο σπίτι ή η έξυπνη εργασία κατάλληλες για το προφίλ των νέων εκπαιδευτών;

Τελικά, ο εθελοντισμός είναι επίσης μοντέρνος σήμερα με αύξηση της ζήτησης, ιδίως από νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και έχουν αυξανόμενη επιθυμία αλληλεγγύης και δέσμευση να βοηθήσουν άλλους. Υπό αυτήν την έννοια, οι νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν νέες επαγγελματικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, κάνοντας ταυτόχρονα τους εαυτούς τους  χρήσιμους για την κοινωνία. Πέρα από την αναζήτηση εργασίας, ο προπονητής εργασίας πρέπει να διευκολύνει εποικοδομητικές και χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις για την ομάδα-στόχο.

 

Νέες εργασιακές πρακτικές στην προπόνηση εργασίας

Η επαγγελματική καθοδήγηση εξελίσσεται συνεχώς στην πρακτική της υπό το φως των κοινωνικών αλλαγών. Ο προπονητής εργασίας πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στις τρέχουσες προκλήσεις και πρέπει να αποκτήσει νέες ψηφιακές δεξιότητες. Το παράδειγμα νέων και ποικίλων εργαλείων για απομακρυσμένη επικοινωνία επιτρέπει στον προπονητή εργασίας να διατηρήσει τη σχέση με τους νέους, προκειμένου να διατηρήσει μια αξιόπιστη σχέση.

Ωστόσο, η κρίση στην υγεία 2020-2021 έχει επίσης επισημάνει το ψηφιακό κενό που υπάρχει ήδη για ορισμένα νεαρά ακροατήρια και την έλλειψη πρόσβασης σε εργαλεία πληροφορικής που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Ακόμη και με μια σχετικά νέα ομάδα στόχου, η προσαρμογή σε έναν εντελώς ψηφιακό κόσμο, με διαδικτυακές και απομακρυσμένες επαφές, παραμένει μια σημαντική πρόκληση.

Κατά συνέπεια, οι προπονητές εργασίας επιθυμούν να επιτρέψουν στο κοινό τους να εκπαιδευτεί σε βασικά ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να επιτρέψει την απομακρυσμένη επικοινωνία που μπορεί να οδηγήσει σε διαδικτυακά εργαστήρια δεξιοτήτων ή σε διαδικτυακές πιλοτικές δοκιμές για συνεντεύξεις εργασίας. Οι τελευταίοι γίνονται κανόνας σε έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματικών τομέων. Επί του παρόντος, για όσους προτιμούν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, είναι πάντα δυνατό να οργανώνονται συναντήσεις μεταξύ των νέων και των προπονητών εργασίας τους σε εξωτερικά περιβάλλοντα ή σε γραφεία, τηρώντας παράλληλα τα υγειονομικά μέτρα. Αυτές οι συναντήσεις πρέπει να μειωθούν και να οργανωθούν προσεκτικά. Επιτρέπουν επίσης τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης που υποφέρουν ορισμένοι νέοι. Φυσικά, μπορούν να γίνονται  ενδιάμεσες συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο σύνδεσμος με μια διαδικτυακή σύνδεση.

Τελικά, αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον, ο επαγγελματικός αποπροσανατολισμός ή ακόμη και η ψυχολογική ευθραυστότητα μπορεί να είναι μια επιπλέον δυσκολία , η οποία πρέπει  να ξεπεραστεί. Ένας συνδυασμός διαδικτυακών ομαδικών εργαστηρίων, ατομικής υποστήριξης και ατομικών / συλλογικών τεχνικών ενδυνάμωσης είναι επομένως απαραίτητος για να αναπτυχθεί στη διαδικασία καθοδήγησης, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

 

Το έργο SYMPATIC: εργαλεία και εκπαιδεύσεις για να εξοπλιστούν κατά την διάρκεια της πανδημίας 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό ο προπονητής εργασίας να διατηρεί τόσο επαγγελματική όσο και κοινωνική υποστήριξη. Σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να προσφέρει σταθερότητα και καθοδήγηση, ο προπονητής εργασίας θα πρέπει να ενθαρρύνει απομακρυσμένες και τακτικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και πρωτοβουλίες για προσωπική ανάπτυξη. Σε επαγγελματικό επίπεδο, απαιτούνται ενισχυμένες σχέσεις με εταιρείες, συνδέσμους και ιδρύματα προκειμένου να παρακολουθούν τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Εν κατακλείδι, έργα που συνδυάζουν καθοδήγηση εργασίας και καθοδήγηση σε εταιρείες, όπως το  έργο SYMPATIC, είναι απαραίτητα καθώς μπορούν να παίξουν και στις  δύο πλευρές, κοινωνικά και επαγγελματικά, προκειμένου να φέρουν υποστήριξη σε μια ομάδα στόχων νέων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την προπόνηση εργασίας και την καθοδήγηση στο έργο  SYMPATIC; Eπισκεφτείτε την ιστοσελίδα   www.editc.eu

Αφήστε μια απάντηση